”Pyöräily on hyväksi sekä ympäristölle että terveydelle”
Kun Prevex otti käyttöön polkupyöräedun, Niclas Caldén oli ensimmäisenä mukana. Nykyisin hän pyöräilee työmatkat päivittäin molempiin suuntiin ja tuntee tekevänsä hyvän teon - sekä ympäristön että oman terveytensä kannalta.
Niclas Caldén on aina pitänyt pyöräilystä, mutta investoituaan työpaikan pyöräedun avulla uuteen polkupyörään, hän on käytännöllisesti katsoen lakannut käyttämästä autoa työmatkoihin.
– Olen aamuisin töihin tullessani huomattavasti pirteämpi ja kotimatkalla ehdin rauhoittua aivan toisella tavoin kuin aikaisemmin, hän sanoo.
Pyöräily tekee siis hyvää, minkä on huomannut myös työnantaja Prevex. Markkinontijohtaja Camilla Vikman sanoo, että pyöräetu on osa yrityksen pyrkimystä toimia kestävämmin, kaikista näkökulmista tarkasteltuna.
– Kyse on ennen kaikkea henkilökunnan hyvinvoinnista,mutta myös ympäristönäkökulma on tärkeä. Mitä useammat pyöräilevät töihin, sitä vähemmän päästöjä, hän sanoo.
Hän on myös itse tarttunut tarjoukseen. Pendelöinti Uuteenkaarlepyyhyn Kokkolasta, missä hän asuu, olisi kuitenkin vähän liian rankkaa. Sen sijaan hän pyöräilee vapaa-ajallaan mahdollisimman usein.
– Etu ei ole kytköksissä työmatkaliikenteeseen. Yrityksen näkökulmasta pyöräily on aina hyvä asia. Vaikka et pyöräilisi työmatkoja, valitset ehkä polkupyörän auton sijaan vapaa-ajalla.
Niclas Caldénille pyöräily on myös tapa elää kuten opettaa. Työssään Senior Advisorina hän vastaa yrityksen teknisestä kestävyydestä.

Niclas Caldénin Trek-pyörässä on talvirenkaat ja lamput, jotka talvikuukausina ovat tarpeelliset ja välttämättömät. Edun ansiosta hän on panostanut vähän kalliimpaan pyörään. Prevex tekee yhteistyötä FleetBiken kanssa, mikä tarkoittaa, että työntekijänä hän säästyy kaikelta byrokratialta. Ainoa, mitä Niclas Caldénin tarvitsi tehdä, oli pyörän valinta, mistä liikkeestä tahansa. Etu tarkoittaa verovapaata 100 euron korvausta kuukaudessa. Kun pyörä on maksettu, sen voi lunastaa omaksi edulliseen hintaan. Ja samoin kuin leasing-auton kohdalla, sen voi vaihtaa, kun se on tehnyt tehtävänsä.
Niclas Caldénin työmatka on kolme kilometriä ja reitillä on pyörätie aivan kotoa saakka työpaikalle asti. Mikäli hän haluaa jatkaa pyöräillen pohjoisen suuntaan Pietarsaarta kohti tai etelään Munsalan suuntaan, on ajettava maantietä pitkin.
– Erityisesti pohjoiseen on hengenvaarallista pyöräillä, siellä pyörätie olisi todellakin tarpeen. Uskon myös, että useammat pyöräilisivät Munsalasta kaupunkiin pän, jos reitillä olisi turvallisia pyöräteitä, hän sanoo.
Tällä hetkellä Prevexin työntekijöistä 16 on hankkinut polkupyörän työpaikan kautta. Kahvihuoneessa puhutaan paljon pyöristä, pyöräteistä ja varusteista. Camilla Vikman toivoo, että valtio jatkaa pyöräilyn tukemista ja useampia yrityksiä saataisiin kannustettua tukemaan kestävää pendelöintiä. Nykyisellään pyöräetu on verovapaa aina 1200 euroon saakka vuodessa.
